Вучић Курлага

 


 •  

  Устаник  и погранични буљубаша у време владавине Милоша Обреновића. Храбар и неустрашив човек немирног духа, неколико година после Другог српског устанка у којем је учествовао, одметнуо се у хајдуке и хајдуковао по Старом Влаху и турској територији. У лето 1824. године турске потере у Старом Влаху разбиле су хајдучку дружину Вучића Курлаге, а њега теже ранили. Ценивши Курлагино  јунаштво и способност кнез Милош му је опрострио раније грехе  и после опоравка, поставио га  за пограничног буљубашу,  да контролише и чува  пут, који иде из Босне преко Шаргана, Биоске и Стапара до  Ужица. На тој дужности Вучић Курлага остао је све до 1832. године, често долазећи, због турске охолости, у сукоб са обесним Турцима. У Волујцу Курлага се први пут вербално сукобио са турским бешелијом Ахмед Кусовом – Пелешом. И поред претњи од старане Кусова да не залази у турску чаршију, 14. фебруара 1832. године обесни Вучић прошетао је чаршијом и дошао пред дућан Ахмета Кусова. Ту је дошло до новог сукоба где је Турчин, како стоји  у извештају српске власти први потегао кубуру и ранио Курлагу, а овај из лежећег положаја потеже кубуру и погоди у чело Ахмета Кусова, који паде мртав.

   Група Турака која je била огорчена због убиства Ахмета Кусова, кренула је у општу хајку  на преостале Србе који су се ту задесили. Ни крив ни дужан у хајци погинуо је Нешко Радојичић из Стапра, који је у самоодбрани успео да убије једног Турчина, а  рањени су: Миленко Бошњак из Дријетња, Милован Ристановић из Трипкове и Марко Николић из Биоске.

  Овај догађај који је назван“Ужичка кавга“ или“Курлагина буна“ потресао је не само ужичку чаршију, већ и целу кнежевину. Српско становништво се по наређењу Кнеза Милоша иселило  у  Пожегу.Тиме је ужичка варош била економски и привредно изолована од српског становништва све до повратка 1835. године.

  У знак сећања на овог храброг устаника данас у Ужицу постоји „Курлагина улица“.

  Вучић Курлага је родоначелник фамилије Курлагић у Стапарима.

  Опширније о „Курлагиној буни“ можете прочитати
    ОВДЕ 

   


  Назад