Културно уметничко вече у Верони

 

 

Културно-уметничко вече  у ВЕРОНИ (Италија)

 

“СТАПАРИ И ОКОЛИНА

 

12. март 2015. године у  Италији у Верони  у организацији удружења  Либре и Посело из  Вероне  одржано је  културно-уметничко вече посвећено Стапарима и околини.

Посело је пројекат настао крајем 2012. године у Верони у циљу промовисања Стапара и уопште Златиборског округа, продаје ручних радова од домаће вуне из тог краја и организовања алтернативног туризма у Стапарима.

Либре је кооперацијско културно-уметничко удружење, које поседује истоимену књижару у којој се одржавају уметничке изложбе, конференције на којима гостују писци, научници, филозофи ...

Креатори  синошњег   догађаја су Лиа Ариђони, једна од оснивача удружења Либре из Вероне и Биљана Бошњаковић  (оснивач пројекта Поселомулти медијални уметник  из Ужица, која 23 године живи у Веронии а своје перформансе и инсталације приказује  широм света.

Идеја о одржавању културно-уметничке вечери настала је захваљујући групи уметника и ентузијаста из Италије, који су прошле године више дана провели у Стапарима и при том  обишли и упознали  ово село, Златиборски округ и делове Републике Српске. Своје утиске, запажања и уметничке радове настале боравком у Стапарима, презентовали су  синоћ у Верони.  

Вече је протекло  у срдачној, пријатељској  атмосфери уз велики број посетилаца. Дивну слику овог догађаја представници  месне заједнице Стапари пратили су путем скајпа.   Присутне је поздравио  председник месне заједнице Стапари Слободан Курлагић и упутио позив на дружење овога  лета у Стапарима.

Програм вечери састоја се из  : 

•           Презентација еколошко одрживог туризма у Србији  употпуњене  изложбом  ручних радова из села Стапара

 

•           Читања  путописа младог доктора наука Клаудиа Њакариниа, насталих приликом његовог боравка  у Стапарима лета 2014.  
           
године

 

•           Изложбе фотографија “Стапара и околинеаутора уметника из Вероне Ђанлуке Де Сантиа.

 

•           Читања одломака романа "На Дрини цуприја" -  Иве Андрића

 

•           и уживања у звуцима балканских мелодија, уз  дегустацију шљивовице  из  Стапара

 

На крају вечери најављена је публикација књиге посвећене овом пројекту аутора Клаудиа  Њакариниа, као и концерт рок групе
The  Ranj из Вероне, у јулу месецу у Стапарима.

Овом приликом  Биљана Бошњаковић оснивач  пројекта Посело  најавила  је нови  догађаја на исту  тему  у Берлину крајем маја ове године.