Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA доо Београд

 


Контрола летења Србије и Црне Горе SMATSA доо пружа услугу контроле летења у ваздушном простору укупне површине 145.556 km2, који обухвата ваздушни простор Републике Србије, државе Црне Горе, део ваздушног простора изнад Јадранског мора, као и 55% горњег ваздушног простора Босне и Херцеговине.

                                                                     контрола лета
Основна делатност SMATSA доо представља пружање услуга у ваздушној пловидби (Air Navigation Services Provision), док се додатне услуге односе на школовање летења и пилота, калибражу земаљских радио навигационих средстава (ЗРНС), консултантске услуге и одржавање ваздухоплова.

SMATSA осим услуга контроле летења ваздухопловима у прелету пружа и услуге прилазне и аеродромске контроле летења на аеродромима: Београд, Батајница, Краљево, Ниш, Вршац,  Поникве, Подгорица и Тиват. Такође SMATSA пружа услуге и за ваздухоплове, који полећу или слећу на аеродроме који су у непосредној близини простора надлежности као што су Скопље, Солун, Тирана, Дубровник, Сплит, Сарајево, Мостар, Тузла, Загреб, Осијек, Будимпешта, Братислава, Темишвар и Софија.
Аеродромска Контрола летења (АКЛ) Поникве оформљена је 1992.године доласком јединица РВ и ПВО ЈНА.

1997. године на територији села Стапари изграђен је савремен контролни торањ, који поседује најсавременију  опрема за прихват и отпремање ваздухоплова.