Изјава Биљане Бошњаковић

 


 

У граду Верони, на северу Италије, седиште једне културно-уметничке кооперативе је мултифункционални простор са именом Либре, што је игра речи која може да се односи и на "слободу" (као у случају " Cuba libre ") и на "књигу" (либро = књига). У Верони је овај инспиративни простор већ пар година референца за бројне конференције на којима гостују научници, филозофи и писци, као и за уметничке изложбе. Приоритет књижаре Либре је промоција независних издавачких кућа, али се осим књига овде могу купити и најразноврсније рукотворине локалних креативаца, као и врхунска вина и еxтра девичанска маслинова уља малих произвођача и слично.

Звани
чно од 12. марта 2015. у овом простору такође и "Посело" излаже рукотворевине од домаће вуне из Стапара и околине.

Управо тог четвртка 12. марта је у књижари Либре било одржано вече посвећено Србији, под насловом " In serbo per voi ", што је опет једна игра речи, а може да значи и "На српском за вас" и "Резервисано/сачувано за вас".
Заслужна за овај упечатљив назив вечери је Лиа Аригони, једна од оснивача кооперативе Либре.

Лајтмотив вечери је био: " Stapari e dintorni ", у преводу: Стапари и околина. Стављањем овог села у жижу интересовања, учињен је својеврстан преседан у презентацији једног поднебља. Супротно од уобичајене праксе, током ове вечери смо поменули бројне битне туристичке атракције тог дела Србије, али тек као околину Стапара. Циљ, успешно постигнут, је био: истаћи Стапаре као једно од многих српских села која полако одумиру, евидентирати све његове туристичке потенцијале, не би ли се привукли италијански туристи и својим доласцима оживели Стапаре.

Током вечери, које је трајало од 18.30 до 21 час, број посетилаца је варирао од 60 до 70 присутних који су пажљиво пратили следећи богати програм:
- презентација пројекта Посело, насталог у Верони крајем 2012. године у циљу промоције Стапара и околине, ручних радова и еколоски одрживог туризма тог краја;
- упознавање са географијом Србије и самим тим и Стапара;
- отварање изложбе фотографија уметника из Вероне
Gianluca De Santi (Ђанлука Де Санти) рађених у Стапарима и околини у августу 2014. и у зиму 2014./2015.

Морам да истакнем да је било јако фрустирајуће селектовати свега 16 фотографија за штампу, од преко 1000 које је Ђанлука урадио у Србији, једна лепша од друге. Права фотографска поезија.

- читање одломака путописа доктора наука Клаудиа Њакариниа (Claudio Gnaccarini) насталог током његовог првог боравка у Стапарима и околини у јулу 2014. Свега 7 дана, које смо провели заједно у том крају, било је довољно за Клаудија да напише чак 66 страница густо куцаног текста. Путопис обилује неочекиваним догодовштинама, сусретима, дубоким размишљањима, као и детаљним запажањима овог младог, проницљивог и знатижељног научника.

Због ограничене дужине трајања вечери, Клаудио је прочитао само три дела:
1 - о аеродрому Поникве, у Стапарима, у чијим хангарима јос увек ле
же многе неексплодиране бомбе НАТО-а које смо фотографисали, а које су те несрећне 1999., како каже Клаудио, бацане такође из италијанских авиона;
2 - о цркви брвнари у Дубу, испод Стапара, где смо упознали старог чобанина Милутина, који нас је изненадио својим изузетно мудрим одговором на једно посве банално питање - колико има година;
3 - о чувеној кућици на стени, у Бајиној Ба
шти, као и упознавање са њеним харизматичним власником Милијом, краљу једне земље, ничије, ни српске ни босанске, на минијатурном острву у сред реке Дрине.

На крају читања Клаудио је био заслужно награђен топлим аплаузом дирнуте публике.

- читање одломака из романа "На Дрини ћуприја" од Ива Андрића, уз пратњу гитаре Андреа Фериго-а који са својим рок бендом из Вероне, The Ranj, овог лета у другој половини јула долази у Стапаре да сними један музички видео, као и да одржи апсолутно први рок цонцерт једне стране групе у том селу;

- слушање типичне српске музике (Драгачевски трубачи, Марш на Дрину и сл.);

- дегустација шљивовице испечене у Стапарима,

и најбитниjе:

Директан видео пренос путем Скyпе-а са Слободаном Курлагићем, председником Месне Заједнице Стапари, и Неђом Мирковићем, фотографом из  Стапара .
Слобо и Неђо су били звезде ове вечери, дајући јој својим видео-присуством посебну драж и важност. Присутни Италијани су им махали, наздрављали
шљивовицом, захваљивали, и у хору узвикивали: "Arriviamo!" (Долазимо!)

Сва срећа што постоји сачуван видео материјал ове вечери, иначе бих и ја сама тешко поверовала да је се све ово заиста догодило, и да није био само један диван сан.

Током вечери је најављена публикација књиге која ће садржавати путопис Клаудија Њакаринија и фотографије Ђанлуке Де Сантија.

Такође је најављен свечани догађај у Стапарима у другој половини јула, када ће осим концерта групе The Ranj  бити уприличен и низ пратећих програма. Слободан и Неле су лично позвали Италијане да дођу многобројни том приликом у Стапаре. Читање поруке коју је Слободан упутио присутнима, изазвало је дуг и буран аплауз и једногласно "Хвала!" на српаком са јаким италијанским нагласком.

Од питања која су присутни Италијани постављали, доминирало је: " Quando e come possiamo venire?" (Када и како можемо да дођемо?)

Од идеја, насталих током и након ове вечери, истичем ону која се тиче организовања у Стапарима једног интернационалног фестивала каквог нигде на свету нема, а који би свет у Стапаре довео.

О детаљнијим информацијама бићете благовремено обавештени на званичној интернет страници Месне Заједнице Стапари.

Биљана Бошњаковић,
оснивач пројекта Посело и водитељка вечери "In serbo per voi"