Дом културе - Задружни дом

 

 
дом културе
Галерију
фотографија погледајте ОВДЕ

Снимили Жељко Јокоћ и Вељко Петровић

   На Другом конгресу Народног фронта Србије, одржаног у марту 1948.године, донет је проглас о изгардњи задружних домова, са циљем да постану „центри економског просперитета и развоја“ сваког места.
Сходно овој одлуци исте године почела  је градња задружног дома у Стапарима,  који је завршен за годину дана, кулуком мештана села.  
  Непосредно по завршетку радова у њему је отворена откупна станица пољопривредних производа, занатска радионица, библиотека, а нешто касније и фискултурна сала за потрбе школе, кафана и продавница. У великој сали  приређиване су приредбе,  позоришне представе, филмске пројекције и игранке.
Једно време у њему су становали и наставници школе.

  Главни организатор активности везаних за рад Дома културе била је Омладинска организација Стапара, која је имала  своје културно-уметничко  друштво. Златни период рада дома културе био је почетак седамдесетих и прва половина осамдесетих година прошлог века, када у Стапарима гостују  велике естрадне звезде тог времена.  

Захваљујући иницијативи претходних челника месних власти, у више наврата на згради дома извршени су грађвински радови и поправке, тако да данас представља један од ретко очуваних  домова културе у ужичком крају.

Од 2014.године у Дому културе Стапари одржано је више свечаности и фестивала:   Обележавање стогодишњице Великог рата, Два века Другог српског устанка, Сећање на Курлагину буну, Летњи међународни фестивал уметности, Фестивал изворно певачких група  и  Дечији пролећни фестивал. У склопу ових активности реализоване су: позоришне представе, књижевне вечери, изложбе слика и фотографија, видео пројекције, рок концерти и разна предавања.

Зхваљујући вредним градитељима, одговорном  односу и великом ентузијазму Стпараца,  Дом културе Стапари  ближи се прослави седам деценија  постојања.

 

                                                                                        Текст :   Неђо Мирковић