"НА ЦВЕТИ - КРОЗ УСТАНАК ДО ДРЖАВНОСТИ"

 

 

 

На Цвети, 5. априла 2015. године у Дому културе у Стапарима, МЗ Стапари, Друштво историчара Ужица и Удружење жена Стапара, организовалио је свечаност поводом
“Два века Другог српског устанка, Курлагине буне и обнове српске државности".

Према датим обећањима МЗ Стапари наставила је са организовањем културно-уметничких и историјских активности, у циљу враћања Дома културе Стапара на старе стазе славе.
Присутне госте поздравио је председник МЗ Стапари Слободан Курлагић и овом проликом упознао их са досадашњим резултатима и даљим плановима рада МЗ Стапари.

Историјским приказом Србије од Другог српског устанка до стварања српске државности, историчари др.Живота Марковић и мр.Драган Крсмановић, (председник Друштва историчара Ужица), подсетили су на период велике, дуге и истрајне борбе која је уграђена у темеље днашње државе.
Посебан део излагања посвећен је „Курлагиној буни“ ,историјском догађају из 1832. године у народу познатијем као „Ужичка кавга“ и њеном актеру Вучићу Курлаги јунаку из Стапара, чија је витешка смрт проузроковала овај значајан догађај.

Свечаност је употпуњена пригодним културно- уметничким програмом, у којем су учествовале изворне-певачке групе: „Паеар“ из Биоске и „Синови Гредице“ из Стапара, а специјални гост био је песник и гуслар Милоје Шљукић из Прјепоља, који је за ову прилику написао песму „Курлагина буна“ и премијерно је извео на одушевљење бројне публике.

Улога водитеља програма додељена је Десимиру Поповићу, коју је он као и на прошлој свечаности и више него зналачки одрадио.
Поред МЗ Стапари и Друштва историчара Ужица, учешће у реализацији ове активности узело је Удружење жена Стапара, које ја за присутне госте припремило специјалитете традиционалне посне српске кухиње.

Лоших временски услови нису утицали на бројност скупа у Стапарима, којем су присуствовали: народна посланица Скупштине Републике Србије Ивана Васиљевић, представници градске власти, представници институција, медија, као и велики број пријатеља и мештана.