Андрија (Данило) Мирковић

 


 •  

     Андрија (Данило) Мирковић, председник ужичке општине пре Другог светског рата и у првим годинама после капитулације Југославије. Рођен је у Стапарима 1892. године, био  је трговац на велико, угледни привредник великог имовног стања, високо котиран у привредним круговима   тадашњег друштва. Носилац је Албанске споменице, велики патриота и хуманиста. Карактер Андрије Мирковић ужичани су описали у две речи: “ужичка мајкатако  су га звали због доброчинства  и хуманости коју је пружао својим суграђанима у ратним годинама, спашавајући их од глади, логора и смрти. Користећи свој углед и ауторитет код тадашње окупационе власти, спасао је велики број Стапараца и Ужичана сигурне смрти, чак и активне припаднике партизанског и четничког покрета. Из својих магацина током рата  хранио  је много гладних породица и деце.
  Очигледно да Андријина добра дела нису одговарала  комунистима, који су га лажно оптужили за сарадњу са окупатором и без суђења, права на одбрану и пресуде, стрељали почетком априла 1945.године.

  Колико је  био сигуран у своју невиност потрвђују речи,   којима се опростио од супруге Милице :   „ Неће ми ништа бити, добри су то људи“(!?)

  андрија мирковић

 • Сву Андријину имовину држава је одузела, а његову децу оставила у немаштини, не дозволивши им да икада сазнају где је очев гроб.
   
  Као невин, рехабилитован је пресудом Окружног суда у Ужицу 2007. године.
   

  О Андријиној невиности писали су многи у новинским чланцима и фељтонима, а и  Љубомир Симовић у књизиУжице са вранама“.

   

  Неки од чланакa о Андрији Мирковић:

  - “Стрељао нам оца па преотео део имовине“
  - прочитајте ОВДЕ

  -
  Наручивао стрељања па постао прдседник Србије - прочитајте ОВДЕ

  -
  Зашто је клечала Винка Радовић - прочитајте ОВДЕ

  -
  Убијен на правди Бога - прочитајте ОВДЕ

  - Ужичани знају где да не копају - прочитајте ОВДЕ


  Назад